מהו ויסות חושי? כל ילד ואדם זקוק לויסות חושי תקין כדי להתנהל בעולמנו באופן יעיל. ישנם ילדים (ומבוגרים) אשר מערכות החוש שלהם תקינות אך העיבוד והויסות שלהן לקוי ומביא לתפיסת הגירויים החושיים באופן אחר.
לדוגמא ילד בעל ליקוי בוויסות החושי יכול לקלוט רעש באופן חזק יותר, לחוות מגע בינוני כחלש/חזק, לחוות בגד כמגרד ועוד והתנהגותו תושפע מכך באופן יומיומי לאורך השנים- למשל ימנע ממקומות רועשים כמו מסיבות בגן, ימחץ אחרים בחיבוקו או ימנע מחיבוקם, ידבק באותן שלוש חולצות שנוחות לו. כאשר אנו רואים שהקושי פוגע בתפקוד יש מקום להתערבות.
ראשית יש לבצע הערכה סנסורית בכדי לנסות לקבוע האם הקושי נובע אכן מליקוי חושי ואינו ביטוי לקשיים אחרים כגון קושי התנהגותי, רגשי,תקשורתי ועוד.
במידה והקושי אובחן כליקוי בעיבוד החושי ונמצא הפרופיל הסנסורי ניתן להתחיל בטיפול אשר יכול לכלול טיפול בקליניקה, הדרכת הורים והתאמת דיאטה סנסורית לבית ואף למסגרת החינוכית.
באופן הדרגתי ומותאם אישית לילד ולמשפחתו ניתן להעניק לו את הגירויים להם הוא זקוק ולאפשר לו לחוות גירויים מהם נמנע ובכך לקדם את תפקודו בתחומים רבים.
כשמדובר בילדים על הספקטרום האוטיסטי מדובר בתמונה מורכבת יותר – לילדים אלו יש לרוב חוויה חושית אחרת ולא פרופיל אחיד. הם חווים את העולם באופן אחר- למשל יכול להיות לילד קושי לשמוע רעש או אפילו דיבור מכמה מוקדים בו זמנית, יכול להיות מרותק מהדפס מסוים או מקרני אור שנכנסות מהתריס, שינוי קטן בחדר כמו הזזת המיטה לצד אחר יכול להיתפס כמקום לא מוכר, תחושה נמוכה של האיברים במרחב- צריך להסתכל על הידיים כדי להבין איפה הן ומה הן עושות ועוד.